Erindringsklip

Nedenfor er gengivet en række korte erindringer fra krigens tid. Flere vil følge

Keld Skovgaard er født på Danasvej i Dianalund i 1938. Han har udgivet saine erindringer, der kan ses på Arkivets og Lokalhistorisk foreningas hjemmesidse.

Nedenfor er gengivet  et enkelt afsnit


Skød efter folk på Stationsvej

Under krigen var det lidt farligt at færdes på byens gader om aftenen og een aften, da vi hørte skyderi i byen, blev min far og jeg lidt nysgærrige og måtte ud at se, hvad der foregik. Da vi gik på Stationsvej, min far med sin uundværlige stok med gummidup på, skød hippo-folkene skræmmeskud efter os og jagede os ind på byens jernbanestation, sammen med andre af byens borgere.


Her måtte vi så stå i flere timer, før vi fik lov til at gå hjem. Min stakkels mor var bange og blev det især da ikke hendes mand og lille søn kom hjem til sædvanlig aften kaffetid kl 20,30. Det endte dog godt, men hver gang det ringede på vor hoveddør blev vi bange. Min far lukkede op og blev udspurgt af de tysker venlige danskere ved døren ” Hvad synes De om tyskere og krigen?”. Det havde min far absolut igen kommentarer til. Man havde bedst af at holde sin mund og meninger for sig selv i disse år,


Befrielsen

Aftenen den 4. Maj 1945, krigens afslutning, husker jeg tydeligt. Min mor var på vej ned ad kældertrappen med en bakke fuld af mad til viktualiekælderen da meldingen lød over radioen;”General Montgomery meddeler at de tyske tropper har overgivet sig i Holland, Nordtyskland og Danmark“ . Min mor blev så forskrækket, at hun tabte bakken med mad. Men alle blev glade, og vi tændte straks levende lys i vinduerne og rev de sorte mørklægningsgardiner ned.


 

Dianalund station, som den så ud, da Keld Skovgårsd blev tvunget til at opholde sig her, bevogtet af hippoer

I 1913 udgav Lokalhistorisk Forening for tidligere Dianalund kommune bogen "Dianalund Besat 1940-1945 - Stemmer fra en tid, der ikke må glemmes", hvor en halv snes personer fra Dianalund fortæller om deres oplevelse af 2. Verdenskrig. Redaktør for bogen var Pierre Rasmussen.


Bogen kan købes hos Foreningen. Den bliver så sendt med posten. Den kan også købes på Lokalarkivet hver torsadag kl 13-17

© Copyright 2016 Jørgen Mogensen